Категорія: Новини коледжу
Перегляди: 846

01   Літературна година “У мови є і серце, і вуста, і є ім’я красиве – Україна” (До Міжнародного дня рідної мови) проведена 18 лютого 2021 року в читальній залі бібліотеки для студентів 14 ПО(ін) групи (куратор Лілія Савінчева).
  Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат еволюції кожного етносу. Без мови, без своєї самобутньої культури немає народу.
  Міжнародний день рідної мови відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі. Це значуще свято для представників 130 національностей, носіїв рідних мов, які проживають на теренах нашої держави.

    Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеш став днем полеглих за рідну мову.
    Бібліотекарі Алла Ковтун та Тетяна Шелест ознайомили студентів з історією виникнення свята, провели мовно-літературну вікторину «Золота скарбничка знань»(з презентацією), переглянули презентацію «Українська мова: 15 цікавих фактів». Ми мандрували до чарівних країв Лексикології, Фразеології, Словотвору та Морфології, зазирнули в найпотаємніші схованки українського слова, пізнали багато нового і корисного. Конкурсні завдання, цікаві історії, різноманітні мовленнєві ситуації зробили нашу подорож стежками рідної мови жвавою і захоплюючою. Наш захід збагатила і доповнила книжкова виставка «Нам плекати скарб одвічний – мову!»