Категорія: Новини коледжу
Перегляди: 293

    22 січня 1919 року було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Ця подія на законодавчому, територіальному, ментальному рівнях об’єднала Україну та стала підставою для відліку історії соборної України. Але вона не була випадковою або спонтанною, як зараз дехто хоче подати. Їй передували багаторічні самовіддані й героїчні зусилля українців, що увійшли в історію як Українська революція 1917-1921 років.

    Про ці буремні події розповіли бібліотекарі коледжу, Тетяна Шелест, Алла Ковтун, студентам 11 СО(ом) групи (куратор Юрій Боковенко) під час зустрічі, що відбулася 20 січня 2022 року в читальній залі. Присутні мали змогу переглянути архівні документи тих часів, фотографії, які є доказом епохального значення цілої низки подій, у тому числі й проголошення незалежності Української Народної Республіки 22 січня та Західноукраїнської Народної Республіки 13 листопада 1918 року.

    Відповіді найактивніших  учасників вікторини також стали цікавим доповненням. До уваги присутніх було представлено книжкову виставку «Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг». Запропоновані книги з історії України підкреслюють неоціненне значення Української революції. Попри те, що до середини 1920-х років усі землі сучасної України опинилися під владою чотирьох держав, питання єдності української нації вже ніколи не ставилося під сумнів. Саме під час Української революції було проголошено незалежність України, продемонстровано можливість цивілізованого демократичного об’єднання територій в єдину суверенну державу. Це був вагомий і трагічний досвід державницько-правової розбудови України.