Open menu

        Свято закінчення зими і початку весни відоме майже всім європейським народам, хоча й із різними назвами...Зазвичай воно припадає на кінець лютого – початок березня і займає проміжне місце між зимою та весною. Його відзначення полягає у проведенні гучних святкувань – карнавалів (серед яких найвідоміший Венеційський карнавал із характерними масками й розкішними костюмами). Власне й саме слово “карнавал” походить від латинського carnem vale – “м’ясо прощай”. У чехів це свято називається Менсопуст, у словаків – Фашіанг,  у поляків – Запусти, у росіян – Маслєніца, в українців -Масниця. В окремих регіонах побутували також такі назви, як Колодій, Запусти, Пущення, Заговини, Сирний тиждень.
   

      Відсвяткували Масницю й у Білоцерківському гуманітарно-педагогічному коледжі, правда, без традиційного ярмарку. Цьогоріч студентів, викладачів та працівників коледжу у вестибюлі закладу зустрічали господиня з господарем не з порожніми руками, а з млинцями. Але посмакувати ними змогли лише ті, хто відгадав народні загадки, пов’язані зі святкуванням Масниці. Справжньою окрасою свята стала тематична фотозона, створена студентами 21 СО(ом) групи під керівництвом куратора Аліни Андрєєвої та викладача суспільних дисциплін Віталія Дрібниці. Гарного святкового настрою додала радіогазета, підготовлена інформаційним комітетом Студентської ради коледжу (голова Дарина Шемчик). Крім того, студенти коледжу як волонтери, взяли участь у організації та проведенні міського свята Масниці, що відбулося 1 березня у паркові імені Тараса Шевченка.
       Пам’ятаймо, це свято має характер примирення, злагоди та прощення. У давнину воно символізувало відхід від старого й перехід до нового. Раніше говорили, що людина, яка не повеселилася на Масницю як слід, цілий рік буде нудьгувати і сумувати… Сподіваємося, студентам та викладачам коледжу це не загрожує!