Open menu

01 Кожного року в Україні прийнято вшановувати пам’ять загиблих від штучного голоду, організованого радянською владою в XX столітті. 

  Згадувати жертв голодомору на офіційному рівні вперше запропонував своїм указом другий президент України Леонід Кучма в листопаді 1998 року. Називалася жалобна дата Днем пам’яті жертв Голодомору. У 2000 році назву було змінено на День пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій. Указом третього президента Віктора Ющенка від 21 травня 2007 він став називатися День пам`яті жертв голодоморів.
  На підставі президентських указів День пам’яті жертв голодоморів відзначається щорічно в четверту суботу листопада. Таким чином, цього року пам’ять загиблих від штучного голоду Україна вшановуватиме 28 листопада.
  У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, серед найбільш трагічних сторінок історії українського народу особливо сумне місце займає Голодомор 1932-1933 років. За різними даними, у 1932-1933 роках від голоду загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей.
  Керівництво Радянського Союзу, маючи намір знищити частину українців, офіційно заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду в 1932–1933 роках. Тільки з відновленням державної незалежності український народ зміг зірвати табу з теми Голодомору та жорстокого вбивства радянською владою мільйонів українців.
  До Дня пам’яті жертв голодоморів у Білоцерківському гуманітарно-педагогічному фаховому коледжі було проведено в онлайн-режимі засідання кіноклубу, під час якого куратори груп разом зі своїми вихованцями переглянули та обговорили відеоролик Інституту національної пам’яті «Повстання проти народу». Також в академічних групах проведено тематичні години національного виховання. Крім того, просимо долучитися до традиційної скорботної акції "Запали свічку пам’яті". Узяти участь у ній доволі просто – після загальнонаціональної хвилини мовчання 28 листопада достатньо запалити свічку на своєму вікні.

 01  01