Open menu

01Чорних дат у людства є немало.
Кожна з них - це міна під прогрес.
Найстрашніше, що усіх спіткало, -
Вибух на Чорнобильській АЕС.   

    26 квітня 2021 року виповниться 35 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.
    «Дуже важливо для України, для світу, для ліквідаторів та для постраждалих від Чорнобильської катастрофи пам’ятати цю сумну дату в нашій історії. Тому потрібно гідно вшанувати тих, хто поклав своє життя або віддав своє здоров’я за те, щоб ми сьогодні могли спокійно жити в нашій державі», – говорить прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.
    Необхідно зазначити, що в Україні від Чорнобильської аварії постраждали 1 млн 769 тис осіб. Із них 188 тис – це ліквідатори катастрофи на ЧАЕС, 1 млн 588 тис потерпілі та близько 2,5 тис люди, які брали участь у ліквідації наслідків інших аварій.
    Вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції став однією з найбільших техногенних катастроф XX століття, яка сильно вдарила по репутації атомної енергетики. Після катастрофи протягом 16 років в країнах Європи і Північної Америки не побудували жодної атомної електростанції, в Росії було заморожено будівництво 10 АЕС.
    Зберігся і зустрічає свою нову весну без господарів старий будинок. Скоро розпуститься буйна зелень і разом з тишею поглине його. Хіба що ранній весняний грім нагадає про гуркіт, який всіх вразив тоді, в 1986-му.   
    Переглянути презентацію, створену бібліотекарем Тетяною Шелест, можна тут.