Open menu

01

    Цього року пам’ятні дати 8 і 9 травня – дні пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Україна відзначає в умовах повномасштабної військової агресії Росії проти України.

    Пам’ять та вшанування подвигу ветеранів, які боролися з нацизмом і перемогли його, є моральним обов’язком українців. Ми пишаємося славою тих, хто приніс довгоочікуваний мир та схиляємо голови в пам’ять полеглих героїв.

     День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізують не тріумф переможців над переможеними, а мають бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.  Жодна країна не може претендувати на визнання власної виняткової ролі у перемозі над нацизмом. Перемога – плід титанічних зусиль десятків держав та сотень народів.

     З огляду на те, що Росія системно перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни та перемоги над нацизмом, Верховна Рада Україна ухвалила постанову про Заяву Верховної Ради України «З нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння Російською Федерацією перемоги над нацизмом».

     Український інститут національної пам’яті розпочинає інформаційну кампанію до 8–9 травня новим роликом з циклу «Війна і міф»