Open menu

12 жовтня 2023 року згідно з планом роботи коледжу було проведено тренінг для викладачів за програмою «Психологічна підтримка учасників освітнього процесу». 

Модератор тренінгу – Панченко Тетяна Леонідівна, кандидатка психологічних наук, завідувачка кафедри педагогіки і психології дошкільної та початкової освіти коледжу.

Ситуація, яка склалася повномасштабна війна, що триває більше півтора року в Україні, значні зміни у звичному житті та діяльності людей, наявність потужних психоемоційних переживань, у тому числі й за життя близьких людей, так чи інакше впливає на життя кожного. Усе це прямо чи опосередковано вплинуло на здоров’я, особливо – ментальне. Психоемоційні навантаження непомітно, але серйозно вражають людську психіку і дуже важливо навчитися допомагати собі і своєму здоров’ю, своєму оточенню, а головне – не допускати психологічного саморуйнування. 

Отже, у фокусі уваги інтерактивної взаємодії учасників заходу  були питання піклування про своє ментальне (психічне) здоров’я, психосоціальне благополуччя, психологічний комфорт, безпечне середовище та методи психоемоційної підтримки себе та оточуючих (за потреби). 

В основу роботи групи було покладено арт-терапевтичні вправи та ігрові активні методи. 

Рефлексія заходу показала, що усі його учасники усвідомили значення благополуччя педагогів в житті та в освітньому процесі, зокрема: узагальнили поняття про рутини, визначили їхній вплив на життя та освітній процес в умовах надзвичайних ситуацій; поглибили та розширили  сутність термінів «психоемоційне благополуччя», «психічне здоров’я» та «психосоціальна підтримка»; ознайомилися з різними методами підтримки; зрозуміли значення гри для психічного здоров’я та психосоціального благополуччя людей різного віку.

Усі учасники тренінгу в процесі інтерактивної взаємодії отримали як необхідні знання, так і безліч позитивних емоцій.