Open menu

Здобувачі першого бакалаврського рівня вищої освіти КЗ КОР «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж» стали учасниками круглого столу «Професійний розвиток майбутнього педагога», який організували  17 вересня 2023 року Анастасія Ратушинська та Ольга Литвин. У роботі круглого столу взяла участь завідувачка кафедри педагогіки і психології дошкільної та початкової освіти, кандидатка психологічних наук Тетяна Панченко.  

Мета заходу – поглибити  знання  здобувачів освіти про професію, сучасний стан освітньої системи в Україні; сприяти розвитку загальних і фахових компетентностей  майбутніх вчителів початкових класів. 

У центрі уваги присутніх були  такі питання: професійний стандарт за професією вчителя початкових класів закладу загальної середньої освіти; загальні та професійні компетентності вчителя; професійні компетентності вчителя за кваліфікаційними категоріями; вісім причин, чому бути вчителем – це круто. 

Активну участь у висвітленні питань та обговоренні взяли Анастасія Ратушинська, старшиий викладач кафедри педагогіки і психології дошкільної та початкової освіти, кандидат педагогічних наук, Ольга Литвин, методист навчально-методичного кабінету, студенти-члени наукового гуртка «Пошук»Ірина Музика (4 ПО група), Вікторія Буренко (1 ПОс група), Ангеліна Висіцька (2 ПО група ). 

Ознайомлення з нормативним документом дасть змогу  майбутнім вчителям визначати чіткі орієнтири власного професійного розвитку, адже учитель у сучасній початковій школі – не єдиний наставник та джерело знань, а коуч, фасилітатор, тьютор, модератор в індивідуальній освітній траєкторії дитини, націлений на навчання впродовж всього життя. 

Ольга Литвин  з метою рефлексії провела дві інтерактивні вправи «Шість неможливостей» та «Бінго», які переконали присутніх, що отримати те, чого ніколи не мав, можна, коли почати робити те, чого ніколи не робив; що ми всі різні, і сприйняття наше різне, тому і в педагогічній діяльності у кожного свій шлях.