Open menu

09 листопада 2023 року у рамках декади педагогічної майстерності викладачів циклової комісії української мови, української та зарубіжної літератур у коледжі було проведено науково-практичну конференцію «Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі».

Ця подія була присвячена Дню української писемності та мови, а також  вшануванню пам’яті преподобного Нестора Літописця Печерського.

Зі вступним словом звернулася до учасників конференції голова циклової комісії  Ольга Леонова, яка зазначиа, що жодне суспільство, на якому б рівні розвитку воно не знаходилось, не може існувати без мови. З нею пов’язане все життя людини. Виступаюча наголосила на тому, що всі, без винятку, студенти педагогічного фахового коледжу повинні вільно володіти і спілкуватися державною мовою – українською. «Наше завдання – збагачувати мову, пильно, свято оберігати її чистоту та правильність», – зауважила Ольга Анатоліївна. Вела конференцію викладач циклової комісії  Таїсія Лобко. Вона зазначила, що мова берегла і береже душу й дух народу міцніше за будь-які гармати, є найнадійнішим прихистком від морального звиродніння та духовного здичавіння, від розпорошення між іншими етносами. 

 Змістовними на конференції були виступи Гаган Діани, студентки 24 ПО (ін) групи (керівник Корчинська Н. Ю.), Поліщук Роксолани, студентки 41 ПО (і) групи(керівник Мусієнко Н. Д.), Слободян Анастасії, студентки 21 СО (ом) групи (керівник Никоненко М. В.), Пересади Вікторії, Харченко Вікторії, Погребняк Інни, Голікової Анни, студенток 42 ПО (а) групи (керівник Лобко Т. В.), Казміренко Вікторії, студентки 42 ПО (а) групи (керівник Косяк О. В.), Пацюкевич Світлани, студентки 34 ПО (ін,а) групи (керівник Бородійчук Г. П.) та Красуліної Світлани, студентки 32 ПО (а) групи (керівник Леонова О. А.). 

Розвиток і стан мови значною мірою  залежить від стану суспільства. Мова відображає зміни у всіх сферах суспільства, що суттєво різнить мову від інших суспільних явищ. Виступаючі зосередили увагу на етапах розвитку української мови, формуванні державної мовної політики в Україні та проаналізували аспекти професійної комунікації в сучасній освіті, акцентуючи увагу на проблемах лексикології української мови, дійшли висновку, що літературна мова – головний рушій розвитку культури і народу. Народ, що не створив собі соборної літературної мови, не може зватися свідомою нацією. Без найменшого сумніву, мову державну, рідну має захищати і сприяти її розквіту держава. Унікальність і феноменальність нинішньої ситуації полягає в тому, що не держава на сторожі української мови, а саме мова репрезентує всі можливості для відродження держави, що зветься Україна.

«Щиро віримо, що разом ми зможемо забезпечити майбутнє української мови в Україні і світі. Розмовляйте українською скрізь. Не поступайтеся мовою задля привілеїв, вигоди, це – зрада свого народу. Ставтеся до мови так, як до матері чи батька – любіть і шануйте її понад усе. Допомагайте кожному, хто вивчає або бажає вивчати українську мову. Не будьте байдужими до найменших проявів обмежень чи зневаги української мови», - підбила підсумки конференції Таісія Лобко,  подякувавши та  вручивши сертифікати  всім учасникам.