Open menu

29 листопада 2023 року працівниками музею історії освіти Київщини  КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів» проведено літературний лекторій з теми  «І. С. Нечуй-Левицький – співець української  душі», захід, приурочений до 185-річчя від дня народження письменника, в якому взяли участь студенти першого курсу 12 ПО(а) групи спеціальності «Початкова освіта (англійська мова)» та 14 ПО(ін) групи  «Початкова освіта» (інформатика) КЗ КОР «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний фаховий  коледж».

Мета заходу: розширити і збагатити знання студентів інформацією про життєвий  та літературний шлях видатного українського  письменника  І.С. Нечуя-Левицького; закцентувати увагу присутніх на маловідомих сторінках біографії та творчості митця; прищеплювати любов до української літератури та спонукати до читацької активності.

У ці листопадові дні ми відзначаємо 185-ту річницю від дня народження великого українського письменника, фольклориста, перекладача, етнографа, літературного критика та педагога І. С. Нечуя-Левицького.

Іван Нечуй-Левицький увійшов в історію української літератури як видатний майстер художньої прози, автор низки високохудожніх соціально-побутових оповідань та повістей, в яких зобразив тяжке життя українського народу другої половини XIX століття, змалювавши драматичну долю селян і заробітчан; збагатив українську літературу новими темами й мотивами, яскравими художніми образами і засобами. Літературний доробок майстра слова  налічує більше 50-ти художніх творів.  Серед них такі  шедеври як «Микола Джеря» (1878), «Кайдашева сім’я» (1879), «Бурлачка» (1880), «Старосвітські батюшки та матушки» (1884).  Неоціненним є внесок письменника у скарбницю української літературної мови. Він був ревним захисником і популяризатором мовленнєвих традицій України, зокрема, рідного Надросся.

Живе українське слово, сповнене енергії та філософських думок, і сьогодні  лунає завдяки таланту письменника з театральних підмостків, з екранів телевізорів; у радіопередачах, шкільних класах і студентських аудиторіях, захоплюючи яскравими  сценами української минувшини.

На початку літературного заходу  студенти відвідали музей історії освіти Київщини та ознайомилися з його експозицією, на якій представлено ранні твори І. С. Нечуя-Левицького: соціально-побутова  повість «Дві московки» (1868 року видання)  та повість «Причепа» (1869 року видання).

Літературно-художній світ письменника представила Ольга  Пількевич, методист відділу музейної освіти та бібліотечної справи КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів», яка ознайомила студентів з цікавими факти його  життя та творчості.

Розповідь супроводжувалася демонстрацією відеофільму «Нечуївськими стежками» та презентаціями «І. С. Нечуй-Левицький – співець української  душі» (О. Пількевич), «І. С. Нечуй-Левицький – борець за українську  ідентичність» (В. Сизон), «Цитати письменників про творчість І. С. Нечуя-Левицького».

Під час заходу студенти  взяли активну участь у  вікторині «Як я знаю творчість І. С. Нечуя-Левицького?», а також оглянули тематичну книжкову виставку.

Така практика проведення зазначеного літературного заходу  сприятиме кращому засвоєнню студентами творів письменника та допоможе їм у подальшій  педагогічній діяльності.