Open menu

Щороку 7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки – потужного оберега в усі часи та всіх поколінь.

День української хустки почали відзначати з ініціативи групи громадських діячів, акторок та успішних жінок України. 7 грудня 2019 року вінницькі активістки  розпочали святкування дня, присвяченого українській хустці. Започаткували свято, щоб об’єднати жінок різних професій, віку та національності задля збереження українських традицій. Адже здавна в українських родинах оберегом, символом любові та злагоди слугувала саме хустка.

Ідею підтримали громадські активісти в Україні та в усьому світі. Зокрема, 2019 року свято відзначалося в США, Іспанії, Канаді, Латвії, Португалії, Казахстані, Йорданії, Індії.

Не зважаючи на «молодість» у свята вже є свої традиції. У цей день проводяться майстер-класи, флешмоби  та конкурси на вміння зав’язувати хустинку. Адже тільки в Україні існує декілька десятків технік зав’язування.

Долучилися до цієї традиції і працівники КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів». Напередодні, 6 грудня на базі закладу відбувся тематичний захід «День української хустки: таємниці хусткування».

Із  вітальним словом до учасників заходу звернулася Ольга Пількевич, методистка відділу музейної  освіти та  бібліотечної справи.

Активну участь у тематичному заході «День української хустки» взяли студентки Білоцерківського гуманітарно-педагогічного коледжу: Валігура Вікторія, Курьян Анастасія (22 ПО (а) групи (ведучі заходу), про історію, традиції та особливості української хустини з елементами відтворення весільного обряду розповіли Головащенко Анжеліка, Гаган Діана, Прокопенко Альбіна (24 ПО(ін).

Власний вірш «Мамина хустка» продекламувала Тетяна Строкач, українська дитяча поетеса.

Під час теоретичного блоку звучали пісні у виконання вокального тріо під керівництвом Альони Чебан, методистки відділу  предметів художньо-естетичного циклу.

Реконструкцію  окремих способів вив’язування (повою) хустин та переміток продемонстрували Олена Сацюк, завідувачка відділу технологічної освіти та Тетяна Винарчук, методистка відділу моніторингу якості освіти.

Майстер-клас з розпису хустки елементами Петриківського розпису провела Тетяна Захарченко, учителька трудового навчання й мистецтва Мархалівської гімназії Глевахівської селищної ради.

Атмосфера заходу була неймовірною. Частина учасниць мали можливість побувати в ролі  моделей для  хусткування й вжитися в образ української жінки кінця ХІХ – початку ХХ століття. Інша частина відкрила для себе особливості Петриківського розпису та спробували власноруч розписати кутик хустини певними елементами петриківки, реалізовуючи таким чином свій художній потеціал.

Після закінчення заходу учасники висловили щиру подяку за високий рівень організації,  професіоналізм, креативність та злагодженість у роботі команді організаторів.

Захід вийшов яскравим, цікавим, незвичайним і незабутнім. Всі отримали приємні враження, позитивні емоції, гарний настрій!!!

Окрема подяка за сприяння у проведенні заходу Валерію Ружицькому, директору Білоцерківського гуманітарно-педагогічного коледжу, та відео-оператору Віктору Гладуну.