Open menu

Останнім часом питання бібліотерапії в сучасному світі набуває особливої ваги, що пов’язано, зокрема, зі зростаючим обсягом інформації, психологічним навантаженням на людину, несприятливими умовами навколишнього середовища тощо. Лікарі та педагоги активно використовують цілющий вплив книг на людину. Бібліотерапія представляє собою складну синергію книгознавства, психології та психотерапії.

Саме тому 07 березня 2024 року здобувачі освіти та психологічна служба КЗ КОР «Білоцерківський гуманітарно-педагогічний фаховий коледж» взяли участь в онлайн-зустрічі, організованій  Науково-методичним центром ВФПО. Гостем заходу була Дафна Максимов Шарон, відомий освітній психолог та міжнародний експерт з роботи з травмою та посттравмою у дітей та підлітків. Експертка є керівником міжнародного проєкту "Хібукі-терапія" та працює в Благодійних реабілітаційних центрах допомоги дітям та сім'ї KinderVelt. 

Під час відеозустрічі  студенти мали можливість ознайомитися з методом, механізмами психотерапевтичного впливу на психічний стан дитини, методами та видами бібліотерапії. Фахівчинею були запропоновані для ознайомлення та подального використання такі практичні вправи:

  • складання листа;
  • написання віршів без рифми (сіквейн);
  • створення літературної прози;
  • написання автобіографічного тексту;
  • читання вголос;
  • обговорення творів;
  • читання тексту за ролями.

Експертка розглянула зростаючу потребу в цій області через збільшення обсягу інформації, психологічне навантаження та негативний вплив навколишнього середовища. Вона наголосила на тому, що бібліотерапія може стати ефективним інструментом не лише для індивідуального здоров'я, але й для покращення суспільства в цілому. Учасники отримали цінні відомості та ідеї щодо використання бібліотерапії у своїй роботі та особистому житті.