Open menu

Як за допомогою трьох простих інгредієнтів створити справжнє свято творчості для дітей? Саме про це дізнавалися під час інтегрованого заняття наші майбутні бакалаври.

19 березня 2024 року, коли за вікном пролітав колючий сніжок, студенти груп 1ПОс та 2ДО проводили час у теплій обстановці творчого майстер-класу. У рамках інтегрованого заняття з дитячого експериментування (викладач, кандидат педагогічних наук Надія Стаднік) та народознавства (викладач Марина Панченко) здобувачі освіти готували обрядову випічку з солоного тіста та налаштовувалися закликати весну.

Експериментальною частиною заняття стало випробування двох рецептів солоного тіста: більш простого, всього з трьох складових, та трішки складнішого, з п'яти. До звичних борошна, солі та води додавали клей ПВА та олію. У підсумку обидва тіста показали відмінні результати для роботи: пластичність, м'якість, піддатливість навіть для дитячих пальчиків. А ще на практиці дійшли висновку, що, коли тісто трохи підсихає, його можна просто змочити водою і творити далі.

Що ж виготовляли учасники експерименту? Відповідно до теми з народознавства "Харчові традиції українців" готували вареники і пельмені, використовуючи різні техніки ліплення з арсеналу жінок і дівчат нашого регіону. Також повторили символіку у прикрашанні короваю та методику формування обрядової пташки-жайворонка для зустрічі весни.

Викладачі і студенти радо занурилися у процес творіння: ліпили, вирізали, фантазували, обговорювали методи використання тіста під час занять у ЗДО та школі. 

Наприкінці заходу учасники підбили підсумки: солоне тісто - недорогий і доступний матеріал, який реалізує багато навчальних та розвиваючих завдань для дошкільників і молодших школярів. А ще є чудовим антистресом, що є дуже важливим чинником в умовах сьогодення.