Open menu

10-го вересня світ відзначає День запобігання самогубствам. Його запровадили для підвищення обізнаності населення про ризики ігнорування піклування про ментальне здоров'я, розпізнавання суїцидальних настроїв та зменшення стигматизації, повʼязаної із суїцидальністю. 

У 2019-му році Україна мала вдвічі вищі показники кількості самогубств на душу населення, ніж середньосвітові.

Свіжих даних наразі немає – від 2022-го року Державна служба статистики такої інформації не надає. Однак психологи переконані, що війна негативно впливає на психічний стан населення, й молоді зокрема.

Саме тому 10 вересня 2024 року у Білоцерківському гуманітарно-педагогічному фаховому коледжі відбулося засідання кіноклубу до Всесвітнього дня запобігання самогубства.

Члени комітету дисципліни і правопорядку Студентської ради коледжу запросили здобувачів освіти переглянути першу серію серіалу «Перші ластівки».

Глядачі під час перегляду побачили, що булінг у школах, суїцид серед підлітків, депресія, насильство в сім'ї – ось, з якими проблемами стикаються сучасні діти. На жаль, дорослі надто пізно помічають, що з молодшим поколінням щось не так. Батьки звикли списувати всі проблеми на складний пубертатний вік, який потрібно «перерости». Вони навіть не замислюються над тим, що їхніх дітей можуть цькувати в школі; що відсутність бажання що-небудь робити – це симптом депресії, а не банальна лінь.

На жаль, таке може статися із кожним.

Поки що система запобігання самогубствам в Україні лише розбудовується, розробляється план, створена робоча група. Триває комунікаційна кампанія Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», є карти організацій, які надають послуги у сфері психічного здоров'я.

Головне - не мовчати...