Open menu

1 жовтня 2024 року здобувачі освіти 24 ПО(ін) групи з викладачем Людмилою Мушинською завітали до центральної бібліотеки для дорослих, щоб  познайомитися з фантастичними письменницями. До книгозбірні завітали учасниці ютуб-проєкту «Фантастичний talk(s)» Світлана Тараторіна та Наталія Довгопол. До живої розмови про світові тенденції літератури, сучасну українську фантастику й творчість під час війни долучилися онлайн Дарія Піскозуб, Наталія Матолинець, Ірина Грабовська. Тож зустріч із сучасними фантастками відбувалася у «фантастичному» форматі – реальному та віртуальному.

Слід зазначити, що проєкт реалізується за підтримки державної установи «Український інститут книги» за кошти державного бюджету України. Інформаційний партнер – видавництво «Vivat», яке незважаючи на ніщивний удар рашистів по своїй друкарні «Фактор-Друк» у Харкові, продовжує радувати українців новими книгами. Внаслідок російського обстрілу у харківській друкарні згоріло 50 тисяч книжок, серед яких були й твори фантасток

Авторки познайомили учасників заходу із власними книжками, поповнили бібліотечні фонди та подискутували з присутніми про майбутнє сучасної літератури.

Цікаво, що усі письменниці походять з різних куточків України. Ірина Грабовська народилася на Донеччині у місті Сніжне, нині живе у Києві. Наталія Довгопол родом з Київщини, живе в Афінах. Наталія Матолинець – львів’янка. Дарія Піскозуб з Хмельниччини. Світлана Тараторіна виросла в Криму, зараз мешкає у Києві.

Як зазначили письменниці: «Українська фантастика виконує унікальну функцію: дозволяє читачам не тільки відпочити від реальності, а й дати можливість авторам поділитися своїм досвідом, не завдаючи додаткових травм аудиторії».

Літераторки відповіли на чисельні запитання учасників заходу: про творчі плани, характери та прототипи героїв, типажі, експерименти. Закликали присутніх не боятися писати, якщо відчувають таку потребу та вчитися літературній творчості, зокрема, і на літературних курсах: «Окрім написання книг, ми також ведемо Youtube-канал на тему української фантастики, проводимо курси на тему красного письменства та популяризуємо українську фантастику в англомовних статтях». У рамках співпраці на сайті «Litosvita» усі бажаючі мають можливість стати слухачами курсу «Як писати фантастику» Школи творчого та професійного письма.
Письменниці подарували центральній бібліотеці для дорослих п’ять своїх книг та навзаєм отримали від директорки ЦБС Лесі Поліщук книги письменників-краян.

Усі бажаючі мали можливість придбати книги фантасток  із автографом авторок та зробити фото на згадку.

Світлана Тараторіна та Наталія Довгопол закликали читачів «вирушити у самостійні пошуки, щоб зануритися у неймовірний світ української фантастики, і зрозуміти про нього головне – дуже часто у фіналі нас чекає перемога добра над злом. І це саме те, чого ми всі з вами сьогодні так сильно потребуємо».